Συσκευές Φυσικού Αερίου/Υγραερίου - Συχνές Ερωτήσεις | Συσκευές αερίου | Θέρμανση | Thermogatz
Συσκευές Αερίου | Θέρμανση | Thermogatz info@thermogatz.gr
Συσκευές Φυσικού Αερίου/Υγραερίου - Συχνές Ερωτήσεις

Συσκευές Φυσικού Αερίου/Υγραερίου - Συχνές Ερωτήσεις

Συσκευές Αερίου/Υγραερίου - Συχνές Ερωτήσεις

Για την λειτουργία μίας συσκευής υγραερίου απαιτείται κάποιος ρυθμιστής υψηλής ή χαμηλής πίεσης;

Για να λειτουργήσει μία συσκευή υγραερίου, θα πρέπει στην φιάλη να προσαρμόσουμε και τον ανάλογο ρυθμιστή. Υπάρχουν συσκευές υψηλής πίεσης (λειτουργούν με ρυθμιστή υψηλής πίεσης 0,5-4bar). Και χαμηλής πίεσης, που λειτουργούν με τον αντίστοιχο ρυθμιστή χαμηλής πίεσης. Η συνήθης τιμή για τις συσκευές χαμηλής πίεσης είναι 30mbar για το βουτάνιο και 37mbar για το προπάνιο.

Το είδος του ρυθμιστή που θα επιλέξουμε για την συσκευή μας είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την καλή λειτουργία της συσκευής όσο και για την ασφάλειά μας.

Για την επιλογή του κατάλληλου ρυθμιστή, σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής ή επικοινωνήστε με τον προμηθευτή σας .

 

Υπάρχουν κάποιες συσκευές για χρήση μόνο σε εξωτερικούς χώρους;

Όντως υπάρχουν συσκευές οι οποίες προορίζονται για χρήση σε εξωτερικό χώρο, ενώ η χρήση τους σε εσωτερικό χώρο, απαγορεύεται.

 

Τι είναι το βουτάνιο;

Το (κανονικό) βουτάνιο ή διαιθύλιο είναι το τέταρτο μέλος της ομόλογης σειράς των αλκανίων, δηλαδή άκυκλος κορεσμένος υδρογονάνθρακας, με χημικό τύπο C4H10 και σύντομο συντακτικό τύπο CH3CH2CH2CH3. Είναι ισομερές θέσης του ισοβουτανίου. Είναι το δεύτερο απλούστερο αλκάνιο που είναι υγροποιήσιμο με συμπίεση αέριο και το τελευταίο (αν εξαιρέσουμε το ισομερές του ισοβουτάνιο και το νεοπεντάνιο) της σειράς που είναι αέριο στις συνηθισμένες συνθήκες. Αποτελεί το κύριο συστατικό του υγραερίου προερχόμενο από διύλιση κλασμάτων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου (ως 5%) και των προϊόντων πυρόλυσης αυτών. Είναι άχρωμο και άοσμο εύφλεκτο αέριο και γι' αυτόν το λόγο προστίθενται στο υγραέριο ίχνη αιθανοθειόλης για να έχει τη γνωστή χαρακτηριστική μυρωδιά, με σκοπό την αποφυγή (κατά το δυνατό) ατυχημάτων από διαρροή του.

 

Τι είναι το προπάνιο;

Το προπάνιο και το βουτάνιο έχουν παρόμοιες ιδιότητες, αλλά διαφέρουν κατά πολύ στις συνθήκες αποθήκευσής τους. Το προπάνιο έχει χαμηλότερο σημείο βρασμού από το βουτάνιο και η μετατροπή του από υγρό σε αέριο συνεχίζεται ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή η ιδιότητα το καθιστά κατάλληλο για χρήση στον οικιακό και τουριστικό τομέα, σε συστήματα θέρμανσης, για την παροχή ζεστού νερού και το μαγείρεμα καθώς και για ένα μεγάλο αριθμό χρήσεων στον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία. Συνεπώς, το προπάνιο είναι ο καλύτερος τύπος υγραερίου για χρήση ως καύσιμο.

 

Ποια είναι τα είδη υγραερίου που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά;

  • Εμπορικό Προπάνιο
  • Εμπορικό Βουτάνιο
  • Μίγμα (Ενδεικτική Αναλογία~ 20% Προπάνιο- 80% Βουτάνιο)

 

Η χρήση αερίου σε συσκευές, είναι ασφαλής;

Με βάση την ευρύτατη εφαρμογή του υγραερίου σε πολλαπλές χρήσεις παγκοσμίως όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμβεί ελάχιστα ατυχήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων με υγραέριο οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος με αποτέλεσμα το καύσιμο να συγκαταλέγεται στα ασφαλέστερα

 

Πόσο οικονομικό είναι το αέριο ως καύσιμο;

Αποδεδειγμένα πρόκειται για ένα οικονομικότερο καύσιμο σε σχέση με τα ανταγωνιστικά καύσιμα, το οποίο λόγω της υψηλής ενεργειακής και θερμικής απόδοσης καθώς και της καθαρής καύσης εξασφαλίζει σημαντικούς πόρους στους χρήστες του.

 

Η χρήση αερίου, είναι οικολογική;

Τα επίπεδα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα είναι πολύ κατώτερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ και οξείδια του αζώτου παρουσιάζονται σχεδόν 30 φορές χαμηλότερα σε σχέση πάλι με τα συμβατικά καύσιμα.

 

Πώς καταλαβαίνω την ύπαρξη διαρροής υγραερίου;

Η διαρροή υγραερίου ανιχνεύεται εύκολα και έγκαιρα λόγω της χαρακτηριστικής οσμής που έχει το υγραέριο. Άλλοι τρόποι ανίχνευσης της διαρροής είναι το «θόλωμα» όταν κοιτάμε προσεκτικά την κοντινή περιοχή της διαρροής (λόγω του φαινομένου της διάθλασης) και σε μεγαλύτερης έκτασης διαρροή ο θόρυβος ή το πάγωμα στο σημείου που διαρρέει το υγραέριο. Σε κάθε περίπτωση, για να βρούμε ακριβώς το σημείο απ’ όπου έχουμε διαρροή, αρκεί να κάνουμε χρήση ειδικού σπρέι ανίχνευσης διαρροών ή χρήση σαπουνόνερου. Στο σημείο που βρίσκεται η διαρροή θα παρατηρήσετε την εμφάνιση φυσαλίδων.

 

Επιπλέον Συμβουλές:

Ποτέ μην επιχειρήσετε να εντοπίσετε πιθανή διαρροή υγραερίου με γυμνή φλόγα, αλλά πάντα με τη χρήση σαπουνάδας ή των ειδικών σπρέι ανίχνευσης διαρροών!
Εάν αντιληφθείτε διαρροή υγραερίου, τότε:

  • ΜΗΝ επιχειρήσετε να ανάψετε ή να σβήσετε ηλεκτρικές συσκευές και φώτα, ο σπινθηρισμός μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη υγραερίου που έχει διαρρεύσει!
  • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το κινητό σας.
  • Κλείστε τον πλησιέστερο διακόπτη παροχής υγραερίου και στη συνέχεια το διακόπτη της φιάλης ή της δεξαμενής.
  • Σβήστε όλες τις πιθανές εστίες ανάφλεξης.
  • Απομακρύνετε όλα τα πρόσωπα που μπορεί να κινδυνεύσουν και κρατήστε τα μακριά μέχρι την απομάκρυνση του κινδύνου.
  • Εάν η διαρροή είναι σε εσωτερικό χώρο, ανοίξετε τα παράθυρα και τις πόρτες για γρήγορο αερισμό του χώρου.
  • Εφόσον η διαρροή προέρχεται από τη δεξαμενή, ανοίξτε τον καταιονισμό της δεξαμενής ώστε να ψεκάζεται με νερό για να βοηθήσει στο διασκορπισμό.

 

Πηγές: Petrogaz / ElGaz / GsGas / forest-fighter-stereas-blogspot

Share: 

Thermogatz

Στην Thermogatz εξειδικευόμαστε στην πώληση συσκευών αερίου, συσκευών θέρμανσης, λεβήτων αερίου, ειδών μπάρμπεκιου και ηλεκτρικών συσκευών.

Newsletter

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα προϊόντα της εταιρίας Thermogatz. Αφήστε το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Συσκευές Αερίου | Thermogatz

9o χλμ Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης - Κιλκίς,
ΤΚ 57013, ΤΘ 14

+30 2310 698 448

+30 2310 808 035

info@thermogatz.gr

www.thermogatz.gr

Πιστοποίηση ISO